Onlinemarknadsförare

onlinemarknadsförare

 

Är du intresserad av rollen som onlinemarknadsförare? Här kan du läsa om vad rollen innebär och vad du kan börja med att lära dig för att starta din karriär inom onlinemarknadsföring.

För att lyckas i rollen som onlinemarknadsförare behövs en person som har en förmåga att arbeta med dagens relevanta digitala kanaler – både strategiskt och “hands on” med att optimera. Personen behöver förstå vilka fördelar kanalerna har och hur dem på bästa sätt kan användas. Det är viktigt att ha förståelse för företagets övriga marknadsförings- och kommunikationsaktivitetern, till exempel print eller TV/radio, och hur onlinemarknadsföring integreras. Onlinemarknadsföraren utgår från målgruppens beteende och behov och optimerar det digitala landskapet hen rör sig i – från att väcka intresse till att målet uppfylls.

Om du letar efter en relevant utbildning inom området kan jag rekommendera Onlinemarknadsförare 1,5 år på Medieinstitutet. Jag har själv studerat där och var väldigt nöjd. En vän och kollega, Frida Åhlén, läste också onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och var nöjd med utbildningen.

Vad behöver du kunna för att bli onlinemarknadsförare?

För att lyckas som onlinemarknadsförare upplever jag att det finns åtminstone fyra områden du bör fördjupa dina kunskaper i.

1. Driva trafik

Här handlar det om att förstå på vilka sätt och med vilka kanaler använder för att komma till er site. Vilka kanaler ger mest försäljning, eller är lönsammast? Vilka är minst lönsamma, och varför? I vilken kanal börjar respektive slutar kunden resan till er site, och hur beter den sig där mellan?

Sökmotoroptimering (SEO)

Hur ökar siten på bästa sätt synlighet, position och trafik på ord eller termer som bäst uppfyller verksamhetens huvudsakliga mål (försäljning eller annat) i de obetalda sökresultatet, så kallade “organiska” resultaten? Huvudsakligen kretsar SEO kring Google, men Bing börjar sakta men säkert vinna mark.

Sökmotormarknadsföring (SEM, PPC)

Hur driver en site besökare som uppfyller i högsta möjliga mån uppfyller verksamhetens huvudsakliga mål (försäljning eller annat) via annonsering där varje klick kostar,så intäkter överstiger kostnader? Detta är utmaningen med den idag ovärderliga närvaron med betalda textannonsering i sökresultaten. Huvudsakligen kretsar detta kring Google och deras annonslösning Google Adwords.

Affiliatemarknadsföring

Affiliatemarknadsföring innebär att sajter (exempelvis bloggar) får betalt för att marknadsföra och driva trafik till en annan sajt. Förståelse för olika sorters sajter och hur dessa kan driva relevant trafik är betydelsefullt. Hur bygger man på bästa sätt upp ett väloljat nätverk av sajter?

Social media marknadsföring

Idag erbjuder sociala nätverk så som Facebook och Twitter möjlighet att rikta annonsering mot utvalda målgrupper. Hur kan dessa kanalers annonslösningar användas för att nå rätt målgrupp?

Displayannonsering / Programmatic / RTB

Hur kan man på bästa sätt annonsera med banners för att bygga varumärke och driva försäljning, som stöd till försäljningen via sökmotorn? Ofta påverkar banners konsumenten tidigt i köpprocessen, men var, och hur?

Content Marketing

Content marketing handlar om att skapa värdeskapande innehåll för läsaren som är anpassat för de olika stegen i beslutsprocessen. Idén är att om man kan skapa värde med sitt innehåll så kommer användarna bli mer positiva till ditt varumärke och slutligen bli kund. Content markating och SEO går hand i hand.

2. Kommunikation & psykologi

Aldrig förr har det funnits så många möjligheter att förmedla budskap och skapa dialog online. Vad står ert varumärke för, hur ska det uppfattas och slutligen kommuniceras i digitala kanaler?

Skrivande

Kommunikation via texter är väldigt viktigt inom onlinemarknadsföring. Både för att kommunicera varumärket rätt mot målgruppen, och för att uppnå högre positioner (vilket leder till mer trafik) i sökmotorer. En god förståelse för att producera välskrivet innehåll som är anpassat för webben är en nyckelkunskap för en onlinemarknadsförare. Detta kan vara texter på webbplatsen, i sociala medier eller via nyhetsbrev.

Sociala medier

Sociala plattformar som Facebook, Twitter och Instagram är kommunikationskanaler som företag idag kontrollerar och är elementära för att skapa dialog med användare. Hur skapas intresseväckande dialog och lyssnar på feedback?

Digital PR

Vilken påverkan har medier som ett företag inte kontrollerar på dess varumärke? Och hur kan dessa medier i sin tur påverkas för att på bästa sätt framställa företagets varumärke, driva relevant trafik och förbättra positioner i sökmotorerna?

Psykologi

För att lyckas med kommunikation behövs viss förståelse för psykologi. Förstår onlinemarknadsföraren vilka drivkrafter och begär som målgruppen har blir det lättare att utföra kommunikation som aktiverar dessa genom känslor.

3. Analys

En onlinemarknadsförare bör besitta ett analytiskt sinne som förstår och drar slutsatser baserat på resultat som digitala aktiviteter och sajter levererar.

Webbanalys

Webbanalys handlar om att förstå om kampanjen, sajten eller appen presterar väl eller inte. Om inte Huvudsakligen användes analysverktyget Google Analytics. Lyckas besökarna uppfylla sajten mål? Om inte, vad bör ändras? Detta är frågeställningar som webbanalysen ständigt arbetar med.

Konverteringsoptimering (CRO)

Onlinemarknadsföraren är alltid på jakt efter bäst resultat. Konverteringsoptimering är tekniken att jämföra olika versioner av sidor eller annonser mot varandra för att hitta versionen som fungerar bäst. Det går att applicera enligt metoden A/B test eller multivariabel test. Det förstnämnda testar två versioner av samma sida eller annons mot varandra med en förändring som skiljer. Det sistnämnda testar flera förändringar som skiljer.

4. Webbdesign / programmering

Att behärska avancerad programmering är inte onlinemarknadsförarens viktigaste ansvar. Det hjälper däremot att ha en grundläggande förståelse för de olika programmeringsspråken som utgör det digitala fundamentet, och gärna kunna modifiera enklare kodstycken utan att behöva tillkalla någon på IT-avdelningen.

  • HTML5
  • CSS3
  • PHP
  • jQuery

Har du frågor om rollen som onlinemarknadsförare? Mejla mig så svarar jag mer än gärna.