6 tips som skapar engagemang i Facebooks nyhetsflöde

skapa engagemang i facebook

I Facebook är nyhetsflödet platsen där vi spenderar mest tid i nätverket, och hur företag väljer att kommunicera med deras målgrupp via det är viktigt. Vare sig om det handlar om att publicera en vanlig uppdatering eller om uppdateringen används som annonsering är det viktigt att innehållet sticker ut, intresserar och engagerar. Facebook har en algoritm som dikterar hur mycket synlighet en uppdatering får – EdgeRank (Min vän Jenny hittade dessutom en bra och rolig infografik som förklarar EdgeRank för den som vill veta mer!) Kortfattat så bedöms uppdateringens synlighet utifrån hur mycket engagemang den genererar hos läsaren Följande tips kan hjälpa att skapa engagemang:

Använd bilder som fångar uppmärksamheten
En bild säger mer än 1000 ord, och detta gäller särskilt i Facebook-flödet. Försök att ta upp så mycket yta som möjligt med bilder som drar uppmärksamhet och fångar blicken, gärna med en fokuspunkt (vackra ögon eller en produkt) och utan störande bakgrundselement. Anspela på vad som oss att reagera – humor, sorg, kärlek.

En bra bild ökar sannolikheten att personen delar inlägget, vilket leder skapar engagemang. Glöm inte att ha med länk tillsammans med bilden.

Be om berättelser
Folk älskar att dela med sig av berättelser ifall dem blir tillfrågade. Det är en effektiv metod att skapa engagemang, med fördelen att läsarna själva skapar innehållet. Genom att personen kommenterar ser hennes vänner vad hon skriver, och chanserna att dem delar detta vidare är stor.

“Gilla” eller “dela” om….
Uppmana läsaren och ge dem enkla påståenden eller frågor att ta ställning till. Ställ exempelvis en ja- eller nej fråga, och be läsaren “gilla” eller “dela” inlägget ifall hon håller med. Detta skapar en låg tröskel till engagemang och ökar sannolikheten till spridning.

Ställ frågor, be om åsikter
Vi svarar gärna på frågor.Genom att ställa enkla frågor som många kan ta ställning till eller svara på uppstår engagemang.

Call To Action
Vad vill du att läsaren ska göra? Berätta för dem. Klicka? Läs mer? Call To Action är ett av onlinemarknadsföringens budord bör definitivt finnas med i uppdateringar. Se även till att dra nytta av Facebooks nya policy för text i bilder. Nu är det tillåtet att låta 20% av bildens yta upptas av text, och detta är särskilt lämpligt för budskap eller CTA’s.

Tidpunkt
Matcha uppdateringen med tid på dygnet för att skapa högre engagemang. Vid olika tidpunkter på dygnet är vi olika mottagliga för information och intryck. På vägen till jobbet, under lunchtimman eller innan vi går och läger oss – alla dessa tidpunkter kan passa bättre (eller sämre) för olika innehåll. Jag upplever dock att uppdateringar på eftermiddagar generellt har högre effekt.

 

About Adam Engström

Hej! Jag heter Adam Engström och jobbar som digital manager på Amplify Digital och bor i Stockholm. Tidigare har jag arbetat på Tradedoubler och Netbooster. Här skriver jag om nyheter, tips och annat som berör onlinemarknadsföring och annat på internet som intresserar mig.

Speak Your Mind

*