Lär dig nyckeltalen i onlinemarknadsföring

lär dig nyckeltaken i onlinemarknadsföring

Förståelse för nyckeltal och deras betydelse är en viktig del i att arbeta med marknadsföring på internet. I onlinemarknadsföring är nyckeltalens funktion att ge inblick i hur en digitala satsningen presterar, och hjälper oss att ta bättre beslut som kan påverka utfallet.

Här är några av grundläggande nyckeltal jag ofta kommer i kontakt med, och som jag tycker är värda att känna till:

Volym

 • Impression = Antalet annonsvisning, exempel antalet gånger en annons visas på en site eller antalet gånger en annons visas i sökresultatet i sökmotorn.
 • Click = Antalet gånger en annons har klickats på.
 • AOV = Genomsnittligt ordervärde, exempelvis ifall köpen i en nätbutik är på 500 kr i genomsnitt.

Effekt

 • CTR (Click through ratio) = Klickfrekvens. Indikerar hur pass relevant eller lockande en annons är, och kalkyleras genom att dividera antalet klick med impressions och skrivs i procent (50 click /1000 impressions = 5%)
 • CR (Conversion rate) = Konverteringsgrad. Är förhållandet mellan antal besökare som har klickat på en annons och hur många av dem som uppfyllt önskat mål på siten, exempelvis genomföra ett köp eller skiva upp sig för nyhetsbrev. Kalkyleras genom att dividera antalet uppfyllda mål med antalet klick och skrivs i procent (5 purchases / 100 click = 5%)

Kostnad

 • CPM (Cost per million impressions) = Kostnad per tusen annonsvisningar. Ett vanlig betalningsmodell vid köp av bannerkampanjer på större siter.
 • CPC (Cost per click) = Kostnad per klick. Vanlig betalningsmodell för annonser i sökmotorer, Google eller Bing, eller i Facebook.

Lönsamhet

 • CPO (Cost per order) = Kostnad per uppfyllt mål. Vanligt mått för att räkna estimera lönsamhet. En lägre kostnad CPO kan uppnås genom att exempelvis sälja mer med samma insats, eller minska på kostnaderna och hålla samma försäljningsnivå.
 • ROI (Return om investment) = Avkastning på investering. Kan räknas ut genom ((intäkt – kostnad)/kostnad).

Kommer ni på andra nyckeltal som är bra att känna till? Skriv gärna!

About Adam Engström

Hej! Jag heter Adam Engström och jobbar som digital manager på Amplify Digital och bor i Stockholm. Tidigare har jag arbetat på Tradedoubler och Netbooster. Här skriver jag om nyheter, tips och annat som berör onlinemarknadsföring och annat på internet som intresserar mig.

Comments

 1. Oxana Ru-Swe says:

  Jag studerar Onlinemarknadsföring på Medieinstitutet och vill bara tacka dig för den informationen som du delar!

Speak Your Mind

*