Skriv blogginlägg som dina läsare vill dela

skriv blogginlägg som läsare vill dela

Det är svårt att skriva blogginlägg som engagerar målgruppen och även deals vidare i sociala medier. Men konsten har samtidigt förfinats och det går att hitta många tips på ingredienser i ett lyckat blogginlägg som får spridning. Här är ett par tips som jag själv försöker lära mig av och ta till i mitt skrivande:

Målgrupp och kontext

Text är bäst när det är målgruppsanpassat. Tänk igenom vilka läsare du vill nå och i vilket sammanhang de kommer läsa inlägget. Vad ska läsaren tycka, känna, göra?

Positiva känslor

Anspela på positiva känslor. Innehåll som framkallar känslor som leder till att läsarna blir häpnadsväckande, underhållna och framkallar skratt är väl kända tekniker (tänk alla katter och hundar som florerar)! Ingen större överraskning kanske.

Tillför värde

Internet är fullt av skräp – det behövs inte mer. Tillför värde till ämnet du bloggar om! Tänk att läsaren ska få med sig något av värde efter att ha läst ditt inlägg.

Läsbarhet

Det finns många typer av innehållstyper som är populära. Gemensamt för många är att de skapar värde, tillför läsaren något eller svarar på frågor, exempelvis:

  • Infografik
  • Topplistor
  • “How to” inlägg
  • Video

Lika viktigt att det är läsbart är att det är delbart. Så se till att det finns dela knappar för sociala medier redo kopplat till inlägget.

Fängslande rubrik

En rubrik säger mer än tusen ord. Ett inlägg lever eller dör med sin titel! Använd exempelvis:

  • Använd nummer (“10 bästa matlagningstipsen”)
  • Intressanta/målande adjektiv (“Utsökta matlagningstips”)
  • Locka med något spännande (“Maträtten som gör att kilon rasar”)

Visuellt

Chansen att inlägg skapar engagemang och delas ökar om du använder bilder. Det är också effektivt att kombinera bild och text. Genom att optimera bilderna för sociala medierna inlägget ska publiceras i ökar chansen till engagemang. Här är en bra överblick över aktuella bildformat i olika sociala medier.

Trovärdighet

Se till att inlägget har en tydlig avsändare med byline, signatur och gärna bild på författaraen för att öka trovärdigheten.

Publicering

Genom att få inflytelserika personer i området att dela ditt innehåll ökar chanserna markant att fler också delar det. Nämn eller citera personen i inlägget och tagga dem i sociala medier för att få deras uppmärksamhet.

Tänk även på när inlägget publiceras. Måndagar eller tisdagar verkar fungera väl för Facebook, och gärna på morgonen eller vid lunch. LinkedIn har mest aktivitet på kvällar och helger.

Återanvänd tidigare inlägg

Bara för att ett inlägg inte blev en viral hit första gången, betyder det inte att innehållet var dåligt. Testa att återanvänd innehållet längre fram, fast med små förändringar. Dessutom ökar inläggets chans att få delningar om det redan har lyckats plocka på sig ett par sociala reaktioner tidigare (likes, tweets, g+).

Har du fler tips för att skriva engagerande blogginlägg? (Även tips att ställa en fråga i slutet av inlägget 🙂 )

About Adam Engström

Hej! Jag heter Adam Engström och jobbar som digital manager på Amplify Digital och bor i Stockholm. Tidigare har jag arbetat på Tradedoubler och Netbooster. Här skriver jag om nyheter, tips och annat som berör onlinemarknadsföring och annat på internet som intresserar mig.

Speak Your Mind

*